Dalších pár receptů na dobrá vegetariánská jídla



Tyto recepty nepocházejí přímo z Indie, nicméně bylo by škoda je nezmínit.

TĚSTOVINY

Zase orestujeme na olivovém oleji bobkový list a přidáme několik druhu zeleniny podle sezony. Přidáváme postupně podle délky vařeni. Vhodné jsou mrkev, cukina, žampiony, lilek, rajčata, papriky, brokolice atd. Chvíli dusíme, ale moc nerozvařujeme. Asi 5 minut před koncem vařeni přidáme kořeni: papriku, bazalku, oregano, možné je i trošku zakysané smetany. Vypneme, přidáme nastrouhaný sýr a podáváme s uvařenými těstovinami.

BURITOS

Toto je mexická standartka. Na oleji orestujeme mexické kořeni, cumin a skořici. Přidáme nakrájené rajce. Po minutě přidáme uvařené fazole. Povaříme a rozmačkáme na kaši. Nakrájíme čerstvou zeleninu (rajčata, salát, okurky, avokádo,
olivy atd.) a nastrouháme sýr. Na sucho ohřejeme mex. placky tortily a podáváme s fazolemi, sýrem, zeleninou a zakysanou smetanou. Toto vše zabalíme do placky.

HUMUS

Uvaříme cizrnu do měkka. V mixeru rozmixujeme se soli, tahini (sezamové máslo), citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Používáme jako pomazánku. BABA GHANUSH Na suchou pánev položíme lilek a ze všech stran opékáme. Když je lilek hodně měkký a slupka spálena, oloupeme a smícháme s olivovým olejem, soli, citronovou šťávou a tahini (sezamové máslo). Používáme buď jako pomazánku a nebo jíme s pitou či capatami.

ARAME

Namočíme mořské rasy ARAME ( dají se koupit ve zdravé výživě) na asi 5 - 10 minut. Na olivový olej dáme cibulku, opečeme do zlatova a přidáme nakrájenou mrkev (6 - 7 velkých mrkví). Chvíli dusíme, potom přidáme sceděné řasy a dusíme 35 minut. Přidáme sojovou omáčku SHOYU (také ze zdravé výživy). Toto je dost důležité, ostatní sójovky jsou úplně o něčem jiném. Podle potřeby průběžně podléváme vodou, kterou jsme si schovali z namočeného arame. Podáváme s rýží.