indický čaj

Brigáda na čajové plantáži je náročná. Zvlášť, když ji českému učiteli nezaplatí Pavel Hodál 2. 11. 2019
Původně jsem na tu plantáž jel jen fotit. Ale sběračky čaje v indickém Ásámu byly tak milé a upovídané, že jsem s nimi zůstal téměř celý den a zapojil se do procesu trhání a zpracování čaje.
Byla to dřina. Jak fyzicky, tak i jazykově. Ony nemluvily anglicky a já ásámštinu neovládám. Takže večerní sklenička čaje, kterou jsem si unavený dal, byla opravdu zasloužená.

Indický čaj - pěstování, sklizeň a příprava

Klasický černý nebo zelený čaj, tak jak jej známe zde v Evropě, Indové nepijí. Pokud si v českých čajovnách dáváte výborný Assam nebo Darjeeing, vězte, že samotní Indové jej v této podobě neznají. Většina produkce kvalitního čaje jde na vývoz. V Indii se k výrobě čaje používá granulovaný černý čaj. Takovýto granulát vznikne posekáním, rozdrcením čajových lístků na velmi malé kousky a jejich následným prudkým zahřátím.
Číst více