Indická kuchyně - Masala Dosa


Masla dosa

Název "dosa" označuje křupavé tenoučké placky - palačinky ze slaného těsta, které se vyrábí z rýže a černé čočky (urad). Spolu s "idli" patří k typickým jídlům jižní Indie. Tyto dosy se plní nejčastěji zeleninou a jí se ráno k snídani i jako lehká svačina.  "Masala dosa" znamená doslova dosa plněná směsí.

V tomto případě se jedná o brambory, cibuli a různé koření, jehož důležitou součástí je hořčičné semínko.

Příprava těsta na dosu není složitá, ale trvá delší dobu. Protože jak čočku tak i rýži je potřeba namočit, rozdrtit a nechat přes noc fermenovat. Z tohoto řídkého těsta se pak vytvoří velmi tenká placka, která se peče na rozpálených železnách plotnách. Hotová dosa se naplní směsí zeleniny a buď přeloží na poloviny nebo sroluje a ty nejdelší dosy dosahují délky i třičtvrtě metru (viz foto).

Běžnou přílohou masala dosy je sambar - zeleninová směs červené barvy a kokosové čatný - polotekutá pasta vyrobená z kokosu, čočky, zelených čili papriček a koriandru.

Jak vyrobit dosu

Já sám dosu nikdy nevařil, tak jen přikládám recept od odborníků na slovo vzatých.

Dosa

  • 1 1/2 šálku rýže
  • 1/2 šálku urad dalu
  • sůl dle chuti
  • olej
  1. Rýže a černá čočka se namočí na několik hodin do vody.
  2. Pak vše rozdrtíme na jemnou pastu.
  3. Smícháme a přidáme sůl s vodou a vyrobíme řídké těstíčko, které necháme při pokojové teplotě přes noc.
  4. Na rozehřáté plotně nebo pánvi rozetřeme  těsto a opečeme.  Těsto musí být možné na pánvi rozetřít, aby bylo velmi tenké.

Masala náplň

  • 2 velké brambory
  • 1 střední cibule (nakrájená)
  • 1/2 lžičky žlutého půleného hrachu
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1-2 zelené chili papričky
  • kari lístky (curry leaves) nebo čerstvá nať koriandru
  • 1 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  1. Na oleji nebo másle osmahneme hořčičná semínka, hrášek, cibuli a ostatní koření.
  2. Až cibule zezlátne, přidáme vařené brambory a vše promícháme.
  3. Touto směsí plníme dosu.