Indický čaj - pěstování, sklizeň a příprava

indická pouliční čajovna
Klasický černý nebo zelený čaj, tak jak jej známe zde v Evropě, Indové nepijí. Pokud si v českých čajovnách dáváte výborný Assam nebo Darjeeing, vězte, že samotní Indové jej v této podobě neznají. Většina produkce kvalitního čaje jde na vývoz. V Indii se k výrobě čaje používá granulovaný černý čaj. Takovýto granulát vznikne posekáním, rozdrcením čajových lístků na velmi malé kousky a jejich následným prudkým zahřátím.

V malých čajových továrničkách na severu Indie nebo na jihu v Nilgiri se k tomuto účelu používá pec vytápěná dřevem a nově i plynem. Teplem se čaj zkroutí do malých granulek, které se pak dále dosuší. Celý proces od nasypání nákladu čaje do pásu linky až po závěrečné pytlování trvá asi 30 minut. Pokud budete někde v oblasti čajových plantáží, můžete se na celý proces sami podívat.

indický čaj

Čaj se v Indii pije jako hlavní nápoj, ale klasickou metodu, tak jak jej připravujeme my, Indové neznají. Pijí jej totiž sladký a s mlékem. A to několikrát denně v malých skleničkách o objemu asi 1 dl. V hindi se čaj řekne “čaj”, ale anglickému slovu tea také při objednávce porozumí. Pokud vyloženě chcete černý čaj, použijte výraz “black tea”. Ale počítejte s mizernou chutí.

V poslední době je možné se v restauracích setkat s čajem pytlíkovým (nejčastěji značky Taj Mahal). V tom případě si můžete sílu luhování regulovat sami. Pokud dostanete černý čaj z hrnce, jedná se obvykle o nepitelnou silnou břečku.

Ale zpět k poctivému indickému čaji. Jak už bylo řečeno, pije se s mlékem, slazený a kořeněný. Základem je zázvor. Pokud narazíte na Masala čaj (masala znamená “směs”), tak takový čaj obsahuje směs koření, která se skládá ze zázvoru, hřebíčku, skořice, mletého bílého pepře a kardamomu.

indický čaj

Způsob přípravy čaje:

Nakrájejte čerstvý zázvor (asi 1 cm špalík) na malé proužky a dejte vařit do vody. Přidejte cukr, nechte mírně povařit a do vřící vody přidejte 1 čajovou lžičku sypaného čaje. Pokud neseženete indický granulovaný čaj, použijte klasický levný černý indický čaj.

Kdykoliv jsem se snažil nahradit jej nějakou “lepší” sortou z čajovny, výsledná chuť nebyla ta pravá. Do vroucího čaje přidejte mléko a nechejte znovu přejít varem. Odstavte z plamene a směs nechejte odstát. Podávejte ve skleničkách, ne v čajových keramických konvičkách.

indický čaj

A pokud čajovou sedlinu použijete opakovaně, budete jen přilévat čerstvou vodu a skleničky opláchnete v kýblu s vodou a otřete špinavým hadrem, budete mít pravý indický čaj skoro jako z pouliční čajovny. Aktuální cena takového čaje na ulici je 5 Rs (což odpovídá asi 2 Kč).

Ve vlaku nebo v restauraci to může být více. V horkém indickém klimatu je mnohdy často lepší si dát několik skleniček takového nápoje než chlazenou kokakolu.

indický čaj

V českých čajovnách je možné si indický mléčný čaj běžně objednat. Pokud si jej budete připravovat doma, kupte si čersvý zázvor nebo přímo v čajovně směs koření Data čaj Masala.

indický čaj

sběračka čaje

Jak připravit indický čaj

Nakrájejte čerstvý zázvor (asi 1 cm špalík) na malé proužky a dejte vařit do vody. Můžete přidat i skořici, kardamom a hřebíček. Přidejte cukr, nechte mírně povařit a do vřící vody přidejte 1 čajovou lžičku sypaného čaje. Pokud neseženete indický granulovaný čaj, použijte klasický levný černý indický čaj.

Nechte přejít varem a dolejte mléko. Opět vše přiveďte k varu.

 

Další informace k Indii najdete v podrobném průvodci

indický průvodce

Zobrazit průvodce