Vaříme indickou kuchyni

Thali
Indická kuchyně je bohatá. Zahrnuje množství pro nás exotických chutí, Zároveň ale není složitá na přípravu. I když to tak zprvu může vypadat.
Podívejte se na několik jednoduchých receptů - třeba takový hrášek se sýrem nebo míchaná zelenina.

KHICHRI

Umyjeme dal (buď oranžovou čočku, nebo půlené, loupané fazolky mung) a rýži. Na oleji na 2 — 3 minuty orestujeme bobkový list, cumin, potom přidáme kurkumu, kari koření nebo kitchen king, skořici a sůl. Přidáme na hodně velké kusy nakrájené brambory, chvilku smažíme,přidáme rajče a minutku, dvě podusíme. Přidáme dal a rýži, zalejeme vodou, přikryjeme a uvaříme do měkka. Před jídlem přidáme pražená a namletá zrníčka cuminu, pokapeme citrónem a také buď olejem nebo máslem. Podávame se zeleninou a troškou salátu.

MÍCHANÁ ZELENINA

Na oleji orestujeme panch puram, čerstvý zázvor, celý koriandr, kurkumu, trošku kari koření, po případě mexické koření. Přidáme nakrájené rajče a chvilku dusíme. Potom přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu. Až se udělá taková kaše, přidáváme zeleninu (dle délky vaření). Např.: mrkev, hrášek, lilek, papriku, květák, brokolici, brambory, bílou ředkev atd. (Samozřejmě ne všechnu tuto zeleninu, ale jen několik druhů, které spolu dobře jdou dohromady). Dusíme do měkka. VARIACE 1. Místo zakysané smetany přidáme tahini (sezamové máslo). VARIACE 2. Dáme do toho kokos.

PANIR (sýr)

Přivedeme 1 litr mléka do varu, vypneme a přiléváme po troškách ocet. Jakmile se mléko kompletně srazí, přecedíme přes čistou látku a v cedníku v látce zabalené zatížíme a necháme odkapávat asi 3 hodiny. Tento čerstvý sýr — panir potom rozkrájíme na menší kousky a dle návodu upravíme.

MATAR PANIR (hrášek se sýrem)

Na malé pánvi v hlubším oleji opečeme panir (indický sýr, v našich podmínkách ho může nahradit Tofu) do zlatava. Vyndáme na ubrousky, aby se co nejvíce oleje setřelo. Potom na troše oleje orestujeme bobkový list, čerstvý zázvor, celý cumin, 2 — 3 celé kardamomy, a jeden smotek skořice. Po chvíli přidáme kurkumu a kitchen king. Po 2 minutách nakrájené rajče, trochu podusíme a přidáme sůl a hrášek (nejlépe čerstvý, ale i zmražený nebo z konzervy). Přidáme zakysanou smetanu či jogurt. Podle potřeby doléváme vodou, výsledek by měl být trochu tekutý. Až je hrášek měkký, přidáme trošku cukru a osmažený panir, několik minut ještě podusíme. Vypneme, přidáme citronovou šťávu, několik čerstvých nakrájených rajčat, čerstvý zelený koriandr (pokud je), a upražený, drcený cumin. Podáváme s rýží.

PALAK PANIR (špenát se sýrem)

Zde je druhá oblíbená indická varianta: Opět osmažíme panir předem do zlatava a odložíme. Na troše oleje orestujeme kurkumu, trošku chili powderu, popřípadě pepře, kurkumu, papriku, sůl a kari kořeni. Přidáme nakrájený čerstvý špenát nebo kopřivy (Ty napřed spaříme). Špenát podusíme, ale ne tak, aby byl úplně rozvařený na kaši, kopřivy by se měly vařit déle. Pokud je ovšem špenát zmražený, bude už bohužel rozvařený, proto je nejlepší toto vyrábět ze špenátu čerstvého.

CHANA

Chana je česky cizrna. Cizrna se dá do vody, nejméně na jednu noc. Druhý den uvaříme cizrnu do měkka, nejlépe v papiňáku. Na troše oleje orestujeme čerstvý zázvor, celý cumin, 2 — 3 celé kardamomy, několik hřebíčků a jeden smotek skořice. Po chvíli přidáme kurkumu, mletý koriándr, kari koření nebo kitchen king a mexické koření. Po 2 minutách přidáme nakrájené rajče, trochu podusíme a přidáme sůl. Potom se přidá zakysaná smetana a podusí se na omáčku. Do té se dá uvařená cizrna a několik minut se ještě dusí. Odstaví se a přidají se asi 2-3 nakrájené, uvařené brambory (které jsme si předem přichystali). Celé se to posype opraženým, drceným cuminem a pokape citrónem. Přidají se 1-2 nakrájená rajčata a nakrájená, čerstvá nať z  koriándru (pokud je k dispozici).

PATIZON

Oloupeme a nastrouháme patizon. Na olej dáme 2-3 bobkové listy a pul čaj. lžičky cuminu (celého). Přidáme nastrouhaný patizon a na silném plameni za míchaní necháme pustit šťávu. Potom dáme na sporák a podusíme do měkka. Na konec přidáme sůl a trochu cukru, podusíme další 2 minuty a podáváme s rýží či s khichri. Osvěžující a lehké, vhodné pro horké, letni dny.

POZNÁMKY KE KOŘENÍ

Kitchen King se u nás asi koupit nedá, dá se nahradit dobrým Kari kořením. Cumin je římsky kmín, používa se buď vcelku a to tak, ze se dá do rozpáleného oleje nebo se upraží pomalu na sucho a rozemele na prášek. Panch puram je směs pěti kořeni v celku. Panch znamená pět a pura = cele. Je tam hořčičné semínko (ale to černé), potom fenykl, cumin, řecké seno a semínko cibule (to u nás asi sehnat nepůjde). Prostě tam dejte, co máte.

indicke thali

Další informace k Indii najdete v podrobném průvodci

indický průvodce

Zobrazit průvodce