indická kuchyně

Indie je velká země a stejně rozmanitá a originální je i její kuchyně. Obecně pro indická jídla platí, že se pro přípravu používají čerstvé suroviny - zelenina, mléko a jogurt, kokos i drůbež a ryby. Indická kuchyně je typická používáním velkého množství koření a převahou vegetariánských pokrmů.

Základem bývají omáčky se zeleninou, množství luštěnin a výborná rýže či placky.

Vyzkoušejte třeba severoindické thálí – menu mnoha hustých omáček, luštěnin, placek a rýže.

Na jihu Indie určitě ochutnejte velké a křupavé placky dósa, knedlíčky idli nebo ostré kokosové omáčky s rybami.

Pokud nemáte možnost ochutnat originální indické jídlo, jen hledáte recepty nebo inspiraci pro vlastní indickou kuchyni, navštivte některou z četných indických restaurací u nás.

Pozor, indické pokrmy mohou být obvykle velmi pálivé a ne každému může typická chuť a  množství koření vyhovovat.



Vaříme indickou kuchyni - co si pořídit za koření

indické koření

Nikdy bych netušil, že mi bude chutnat lilek s chilli papričkami, připraveno v poměru 1 ku 15. Tedy jeden lilek k patnácti chilli papričkám. Skutečně se mi však stalo a byl to úžasný kulinářský zážitek. Jde jen o to vybrat ty správné přísady a hlavně se v nich dobře vyznat.

Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti nám nabízí indická kuchyně co se týče koření.



Na rybách v Indii

čínské rybářské sítě v jihoindickém Kočinu

Při putování jižní Indií narazíte dříve či později na malé rybářské vesničky. Brzy ráno se na břehu moře shromažďují skupiny rybářů. Společně vytahují obrovské sítě, které byly přes noc v moři.

Před tím, ještě za tmy, vyvezou rybáři v úzkých dřevěných loďkách jednu obrovskou síť na volné moře.



Dáte si jogurtové lassi?

Co takhle dát si trochu lassi? Je to jedna z mála věcí, které mi tu doma chybí. Lassi je tradiční indický nápoj. Vyrábí se z jogurtu smíchaného s vodou a se špetkou koření. V parnu indického léta výborně osvěží.
V tradiční "lasárně" kdekoliv na indické ulici vám odváží zhruba 200 g jogurtu, přidají cukr, led, občas pár zníček kardamomu nebo jiného koření a vše rozmixují. Podle přání je možné přidat například banány nebo mango.



Nejlepší talíře na světě

jihoindické thali na bananovníkovém listu

Už několik dní se stravuji v londýnských bufetech. A pokaždé produkuji při každé večeři ohromné množství odpadu. Plastové talíře, papírové krabičky na jídlo, jednorázové příbory. To vše končí po večeři v odpadkovém koši. Spolu se mnou tu jedí desítky dalších strávníků, turistů i domácích. Bufet vedle bufetu, ulice za ulicí. Celkem určitě statisíce plastových talířů a zbytečných odpadků.



Ochutnejte koule na kravěncích

Posbíráme několik čerstvých kravěnců, smícháme s nařezanou slámou nebo senem. Vzniklou hmotu natvarujeme do podoby placky o průměru zhruba 20-30 cm. Zručně ji připleskneme na nejbližší volnou plochu, na zem, na zítku nebo zeď. Ve chvíli, kdy je placka suchá a sama odpadne, je topivo skoro hotovo.



Placky a placičky

paratha

Indický chléb je placatý. Ale není placka jako placka. Má mnoho tvarů a chutí. Názvy i způsob přípravy se mnohdy liší v rámci jihovýchodní Asie i samotné Indie. Každá z placek se jí jako příloha k jiným jídlům a v jinou denní dobu. Pokud si v indické restauraci nebudete jistí, co si objednat, sepsal jsem tu pro vás malý přehled.



Kde v Brně sklidit rýži?

Ne, v Brně rýže opravdu neroste. Kdo ale jednou v Asii ochutnal místní rýži ve všech těch mnoha variantách, odrůdách, chutích a vůních, už se nikdy nespokojí s tou bílou kašovitou hmotou z varných pytlíků. U nás je možné dobrou rýži koupit. Namísto do supermarketů se však vyplatí navštívit specializované prodejny.



Indická restaurace Annapurna Brno

indická restaurace Annapurna Brno

Tak nám v Brně přibyla další indická restaurace. Nachází se přímo v centru města na ulici Josefská. A dobrou zpávou je, že v ní výborně vaří. K výčtu superlativ patří i to, že nemá přemrštěné ceny.

Indická restaurace Annapurna nabízí výborné polední menu za 75 Kč (89 včetně polévky). Při každé naší návštěvě zde bylo během poledne plno. Přeci jen, dát si výborné originální jídlo včetně velkého naanu (indický druh placky) se vám v Brně jen tak nepoštěstí.



Indická kuchyně - Masala Dosa

Masla dosa

Název "dosa" označuje křupavé tenoučké placky - palačinky ze slaného těsta, které se vyrábí z rýže a černé čočky (urad). Spolu s "idli" patří k typickým jídlům jižní Indie. Tyto dosy se plní nejčastěji zeleninou a jí se ráno k snídani i jako lehká svačina.  "Masala dosa" znamená doslova dosa plněná směsí.



Indická restaurace Goa - Brno

Do další návštěvy Indie mi zbývají více než dva měsíce a chuť na pravé indické jídlo vzrůstá. Příjemným řešením může i pro vás být návštěva indické restaurace Goa v Brně. Restauraci najdete ve sklepních prostorách na ulici Geislerova 34 v Židenicích. Na interiéru je sice vidět, že restaurace je předělaná z jiného typu stravovacího zařízení, ale prostředí je útulné. Zdi zdobí fotografie a obrazy z Indie, prostředí není zakouřené a hlavně - obsluha je milá a jídlo dobré. Snad jen název Goa v kombinaci s nepálskými číšníky a kuchaři je zvlášťní. Ale spojení "indická restaurace" má zřejmě jiný zvuk než  "nepálská restaurace".

Stránky